Nieuw: Jeugdboekenmaand-YouTube

Nu we door het coronavirus niet meer naar school en naar de bib kunnen en alle auteurslezingen zijn afgelast, brengen we de auteurs en illustratoren gewoon naar jullie huiskamers.

Op Jeugdboekenmaand-YouTube vind je filmpjes van auteurs en illustratoren die voorlezen, vertellen, teken- en knutseltips geven, live illustreren ... Elke dag komen er nieuwe filmpjes bij. Zo zetten we de Jeugdboekenmaand online gewoon door!

&nbsp

Naar Jeugdboekenmaand-YouTube

Andere nieuwtjes

 • Jeugdboekenmaand in coronatijden

  De snelle opkomst en verspreiding van het coronavirus strooit roet in heel wat Jeugdboekenmaand-plannen. Alle scholen en (de meeste) bibs sluiten, lezingen en evenementen worden afgelast. Wij zetten even op een rijtje wat je wél nog kan doen om Jeugdboekenmaand een tweede leven te geven. Een Jeugdboekenmaand die zeer succesvol en veelbelovend was gestart, krijgt nu wel een heel vreemd tweede deel. Door de maatregelen die de regering heeft genomen, worden de scholen vanaf maandag 16 maart tot aan het einde van de paasvakantie gesloten. Ook de meeste bibs doen de deuren toe. Dat betekent dat er honderden auteurslezingen en evenementen worden afgelast. Dit uiteraard met veel pijn in het hart, maar de volksgezondheid gaat voor alles.

  &nbsp

  Wat met lezingen en evenementen?
  Meer info over specifieke auteurslezingen en evenementen in het kader van Jeugdboekenmaand, kan je krijgen bij de organisator in kwestie. Voor auteurslezingen en workshops van illustratoren raden we aan om waar mogelijk de lezing te verplaatsen en NIET te annuleren. Voor onze auteurs en illustratoren, die hun agenda plots blanco zien worden, is dit een belangrijke bron van inkomsten en uiteraard blijven de lezingen één van de beste vormen om aan leesbevordering te doen, ook na de Jeugdboekenmaand.
  Als je een gesubsidieerde lezing wil verplaatsen, neem je best even contact op met Literatuur Vlaanderen.

  &nbsp

  Hoe toch nog Jeugdboekenmaand vieren?
  De komende weken zal er voor vele kinderen en jongeren plots meer leestijd vrijkomen dan ooit. Wij kunnen dan ook enkel maar oproepen om massaal te lezen! Verspreid het leesvirus! Moedig je kinderen, leerlingen, kleinkinderen aan om een boek vast te nemen. Lees extra voor! Boekentips vind je op deze site en op www.boekenzoeker.be. Deel foto's van je leesmomentjes met #jeugdboekenmaand en #leeslockdown. Deel je boekentips én je boeken met anderen. Check de aangepaste openingstijden van je bib of favoriete boekhandel - sommigen leveren zelfs aan huis! - en sla je voorraad leesvoer in.

  &nbsp

  Hou ook onze sociale media in de gaten: de komende twee weken bedenken we met Sien en Tom nog wat leuke plannetjes om Jeugdboekenmaand op een andere manier te doen leven. Check onze Facebook-pagina!

  &nbsp

  Actie voor oma's en opa's in woonzorgcentra
  Sien en Tom bedachten al een hartverwarmende actie voor alle opa's en oma's in woonzorgcentra, die de komende weken geen bezoek meer mogen ontvangen: verras hen met een zelfgemaakt kunstwerkje! Hun oproepfilmpje bekijk je hier.

  &nbsp

  Wedstrijd gaat door!
  Je kan natuurlijk nog altijd meedoen met onze Jeugdboekenmaand-wedstrijd. We verlengen de deadline tot 27 april!

  &nbsp

  Laat de Jeugdboekenmaand leven! En hou het veilig, allemaal.

  Lees verder