Nieuws

 • Sien Wynants en Tom Schoonooghe meter en peter van Jeugdboekenmaand

  KETNET-wrapster Sien Wynants en illustrator Tom Schoonooghe zijn meter en peter van deze Jeugdboekenmaand. Een maand lang zullen zij op verschillende manieren leesplezier en mooie kinderboeken mee onder de aandacht brengen.

   

  Sien is heel blij met haar belangrijke taak: 'Het zaadje om graag te lezen moet echt wel als kind geplant worden, net als alle andere zaadjes, zoals muziek maken, turnen ... Maar wat lezen betreft vind ik het zaadje extra belangrijk, omdat een boek de start kan zijn van zoveel: een idee, een moment van rust, opnieuw die troost, kennis om een ander idee uit te werken, ook gewoon pure kennis opdoen ... Er is weinig in het leven dat eigenlijk niet vanuit een boek start. En daarom vind ik het belangrijk om kinderen te leren dat er meer is dan de verplichte schoolboeken, bijvoorbeeld boeken over kunst!'

   

  Ook Tom is er helemaal klaar voor: 'Het is natuurlijk een hele eer! Ik wil als peter vooral niet zeggen wat er móet en ik ga niks afdwingen, maar wel een paar dingen opengooien. Mijn missie is #iedereenkijkt en #kijkplezier. Want ik voel me meer een kijker dan een lezer. Kunst werkt voor mij helend. De natuur doet dat ook, maar bij kunst gaat het nog nét ietsje verder. Dan vind ik niet alleen rust, maar voel ik me op een vreemde manier tegelijk onrustig. Die onrust doet me verlangen naar mijn tekentafel, maar doet me evengoed neerzitten en kijken, kijken naar dat ene werk dat me boeit, raakt, net als bij een heel goeie vriend.'

  Lees verder
 • Wie worden de meter en peter van Jeugdboekenmaand 2020?

  Achter deze maskers gaan de gloednieuwe meter en peter van Jeugdboekenmaand schuil. Heb je al een idee wie het kan zijn? Binnenkort maken we hun namen en echte gezichten bekend.

  Lees verder
 • Educatieve handleiding

  Ben je op zoek naar inspiratie om met je klas aan de slag te gaan tijdens Jeugdboekenmaand? Ontdek in deze educatieve handleiding hoe je met (prentenboeken) verbeelding en beeldgeletterdheid kan stimuleren.

  Lees verder
 • Boekentips online!

  Wat doet kunst? Die vraag stellen we ons tijdens deze Jeugdboekenmaand. En uiteraard horen daar boekentips bij. Op deze site vind je nieuwe boekentips voor iedereen tussen 3 en 15 jaar én een lijst met strips rond het thema.

   

  Je kan de lijsten ook downloaden als handige pdf's. Bibliotheken kunnen de lijsten ook in de catalogus vinden. De links vind je bovenaan bij de boekentips.

   

  Veel leesplezier!

  Lees verder
 • Jeugdboekenmaand 2020

  Thema 'Kunst' In 2020 zal 'Kunst' het thema zijn van Jeugdboekenmaand. We hebben het over hoe kunst je fantasie en verbeelding triggert. Over waarnemen – in de zin van kijken, maar ook in de zin van luisteren en voelen. Over kunst als middel om iets uit te drukken, of dat nu jezelf, een idee, gedachte, een gevoel, een sfeer of nog iets anders is. Kunst gaat over meer dan alleen maar mooie dingen. Het zet iets in beweging. Het trekt je verbeelding op gang. Het roept een gevoel op. Het triggert de nieuwsgierigheid. Het zet je aan het denken. Je zou kunnen zeggen dat het kunstwerk op zich pas het begin is.

   

  De boeken die we naar voor schuiven, illustreren deze invulling. Dat betekent dat we verder gaan dan alleen maar kunstig gemaakte – knap geschreven of prachtig geïllustreerde – boeken. De vorm is met andere woorden niet genoeg, het thema 'Kunst' moet ook gethematiseerd worden.

   

  Benieuwd naar meer? Hou de website in de gaten voor alle nieuwtjes!

  Lees verder
 • Dit was Jeugdboekenmaand 2019

  Bibliotheken gooiden deuren open tijdens Jeugdboekenmaand Benieuwd wat er tijdens deze Jeugdboekenmaand allemaal gebeurde? Of al op zoek naar inspiratie voor volgend jaar? In dit artikel vind je een greep uit het aanbod van de vele activiteiten, workshops, lezingen en feesten die tijdens de Jeugdboekenmaand georganiseerd werden. Want lezen is en blijft een feest!

  Lees verder