Op school

Werken met boeken tijdens Jeugdboekenmaand én het hele jaar door!

Educatieve video's

Naast de educatieve handleiding bij Jeugdboekenmaand 2022 - zie onder - zetten we leerkrachten graag op weg met enkele video's. Per leeftijdsgroep maakten we een filmpje waar we een duik nemen in het boekenaanbod en enkele werkvormen toelichten. Bekijk de filmpjes hieronder.

 

3 - 6 jaar | 6 - 9 jaar | 9 -12 jaar | 12 - 15 jaar

Lesondersteuning

Iedereen Leest voorziet meerdere educatieve handleidingen voor leerkrachten lager onderwijs en eerste graad secundair onderwijs.

  • De handleiding bij Jeugdboekenmaand 2022 - Helden & Schurken focust op werken met boeken in de klas. Je vindt er aantal werkvormen en praktische tips waarmee je onmiddellijk aan de slag kan gaan. De aangeboden werkvormen zijn toepasbaar op elke tekst, en dus ook op de boeken uit de inspiratielijst van de Jeugdboekenmaand. Dit is een update van de eerste algemene handleiding 'Werken met boeken in de klas' uit 2017. Download de handleiding.

  • In de educatieve handleiding bij Jeugdboekenmaand 2021 - Lezen is een feest belichten we de bouwstenen voor een kwalitatieve en toegankelijke leesomgeving op school. Want lezen is een feest en hoe meer leerlingen en leerkrachten plaatsnemen aan de feestdis, hoe leuker het leesfeest wordt! Download de handleiding

  • De handleiding bij Jeugdboekenmaand 2020 - Wat doet Kunst? focust op het stimuleren van verbeelding en beeldgeletterdheid met boeken. Download de handleiding.

  • Voor Jeugdboekenmaand 2019 - Vriendschap ontwikkelde Iedereen Leest een handleiding met verschillende methodieken en tools die je kan gebruiken om bij jouw leerlingen empathie te stimuleren met behulp van boeken. Want zonder empathie, geen vriendschap! Download de handleiding.

  • In het kader van Jeugdboekenmaand 2018 - Wetenschap en Techniek werd een handleiding ontwikkeld die je op weg zet om te werken met non-fictie in de klas.
    Download de handleiding.

Gaat lezen moeilijk? Ga voor een luisterboek!

Bij Luisterpuntbibliotheek vind je heel wat van de boekentips als Daisy-luisterboek. Op die manier kunnen leerlingen - ook als lezen moeilijk gaat - genieten van boeken. En zo feest iederéén mee met Jeugdboekenmaand!

Archief lestips

Op KlasCement vind je alle lestips van de afgelopen jaren.

Een auteur of illustrator uitnodigen?

Nodig je graag een auteur of illustrator uit tijdens de Jeugdboekenmaand? Dan kan je daarvoor financiële steun voor auteurslezingen aanvragen bij Literatuur Vlaanderen.
Hier lees je hoe dat moet.

 

Op zoek naar activiteit voor je klas?

Heel wat bibliotheken, auteurs en cultuurcentra organiseren tal van activiteiten speciaal voor scholen. CANON Cultuurcel maakte een handig overzicht. Dankzij dynamoOPWEG maak je bovendien gratis gebruik van het aanbod van De Lijn om naar je culturele bestemming te gaan.