Lesondersteuning

Iedereen Leest voorziet meerdere educatieve handleidingen voor leerkrachten lager onderwijs en eerste graad secundair onderwijs.

  • De handleiding bij Jeugdboekenmaand 2023 – Geluk zet het belang van een vroege start centraal en richt zich daarom op werken met boeken in de kleuterklas. Naast praktische tips over interactief voorlezen vind je in deze handleiding een heleboel werkvormen die geen schrijf- en leesvaardigheid vereisen. De werkvormen zijn niet gekoppeld aan een bepaald boek.

  • De handleiding bij Jeugdboekenmaand 2022 - Helden & Schurken focust op werken met boeken in de klas. Je vindt er een aantal werkvormen en praktische tips waarmee je onmiddellijk aan de slag kan gaan. De aangeboden werkvormen zijn toepasbaar op elke tekst, en dus ook op de boeken uit de inspiratielijst bij Jeugdboekenmaand. Dit is een update van de eerste algemene handleiding 'Werken met boeken in de klas' uit 2017.

Ben je op zoek naar de educatieve handleidingen bij de vorige edities van Jeugdboekenmaand? Die vind je vanaf nu in een handige inspiratiebox op het online platform van Iedereen Leest.
Wil je dus aan de slag met non-fictie, inzetten op beeldgeletterdheid, empathie stimuleren met behulp van boeken of meer weten over de bouwstenen van een kwalitatieve leesomgeving? Vraag dan je account aan en ontdek het volledige aanbod! Na inschrijving ontvang je binnen de twee werkdagen een mail met een login en praktische informatie.

Ik vraag een account aan

Lesmap - Creatief Schrijven

Speciaal voor deze Jeugdboekenmaand ontwikkelde Creatief Schrijven Jong een lesmap om op een speelse en creatieve manier aan de slag te gaan met taal en creatief schrijven. Je vindt er een heleboel opdrachten om de liefde voor taal en schrijven aan te wakkeren bij jouw leerlingen!

Download de lesmap

Bladwijzers

Ben je op zoek naar een laagdrempelige manier om met jouw klas te werken op de kruising tussen lezen en schrijven? Dat kan met de bladwijzers van Creatief Schrijven Jong en Iedereen Leest! Op elke bladwijzer vind je een andere opdracht om je leerlingen te prikkelen om te lezen én om er nadien over te schrijven!

Naar de bladwijzers

Educatieve video's

Hieronder vind je drie korte video's waarin je het boekenaanbod voor verschillende leeftijden verkent en enkele werkvormen uit de handleiding bij Jeugdboekenmaand 2023 ontdekt.

Boekenaanbod 3 - 6 jaar

Neem een duik in het boekenaanbod voor 3 - 6 jaar en ontdek enkele werkvormen om in jouw klas mee aan de slag te gaan!

Boekenaanbod 6 - 9 jaar

In deze video ontdek je het boekenaanbod voor 6 - 9 jaar en lichten we een werkvorm uit de handleiding toe.

Boekenaanbod 9 - 12 jaar

In deze video bekijken we het boekenaanbod voor 9 - 12 jaar van dichterbij en ook hier tippen we je een werkvorm om in te zetten in jouw klas.

Luisterboeken

Gaat lezen moeilijk? Ga voor een luisterboek!

Bij Luisterpuntbibliotheek vind je heel wat van de boekentips als Daisy-luisterboek. Op die manier kunnen leerlingen - ook als lezen moeilijk gaat - genieten van boeken. En zo feest iederéén mee met Jeugdboekenmaand!

Auteurslezingen

Nodig je graag een auteur of illustrator uit tijdens Jeugdboekenmaand? Dan kan je daarvoor financiële steun voor auteurslezingen aanvragen bij Literatuur Vlaanderen.
Hier lees je hoe dat moet.

Op zoek naar een activiteit voor je klas?

Verschillende cultuureducatieve organisaties werken activiteiten uit voor komende Jeugdboekenmaand. We bundelden dit aanbod in een handig overzicht.

Ook heel wat bibliotheken, auteurs en cultuurcentra organiseren tal van activiteiten speciaal voor scholen. CANON Cultuurcel maakte een mooi overzicht. Dankzij dynamoOPWEG maak je bovendien gratis gebruik van het aanbod van De Lijn om naar je culturele bestemming te gaan.

Archief lestips

Op KlasCement vind je alle lestips van de afgelopen jaren.