Werkvormen voor in de klas

Iedereen Leest - de organisatie achter Jeugdboekenmaand - licht in elke korte video een boeiende werkvorm voor een bepaalde doelgroep uit én tipt nog een paar extra boeken rond het thema 'Sport & spel'.

Lesondersteuning

Iedereen Leest ontwikkelde meerdere educatieve handleidingen voor leerkrachten lager onderwijs en eerste graad secundair onderwijs.

  • In deze handleiding zetten we het belang van een vroege start centraal. De handleiding richt zich daarom op werken met boeken in de kleuterklas. Naast praktische tips over interactief voorlezen vind je in deze handleiding een heleboel werkvormen die geen schrijf- en leesvaardigheid vereisen. De werkvormen zijn niet gekoppeld aan een bepaald boek.

  • Deze algemene handleiding focust op werken met boeken in de klas. Je vindt er een aantal werkvormen en praktische tips waarmee je onmiddellijk aan de slag kan gaan. De aangeboden werkvormen zijn toepasbaar op elke tekst, en dus ook op de boeken uit de inspiratielijst bij Jeugdboekenmaand.

Ben je op zoek naar de thematische handleidingen bij de vorige edities van Jeugdboekenmaand? Die vind je vanaf nu in een handige inspiratiebox op het online platform van Iedereen Leest.
Wil je dus aan de slag met non-fictie, inzetten op beeldgeletterdheid, empathie stimuleren met behulp van boeken of meer weten over de bouwstenen van een kwalitatieve leesomgeving? Schrijf je dan in en ontdek het volledige aanbod! Na inschrijving ontvang je meteen een mail met je login gegevens.

Ik schrijf me in!

Luisterboeken

Gaat lezen moeilijk? Ga voor een luisterboek!

Bij Luisterpuntbibliotheek vind je heel wat van de boekentips als Daisy-luisterboek. Op die manier kunnen leerlingen - ook als lezen moeilijk gaat - genieten van boeken. En zo feest iederéén mee met Jeugdboekenmaand!

Auteurslezingen

Nodig je graag een auteur of illustrator uit tijdens Jeugdboekenmaand? Dan kan je daarvoor financiële steun voor auteurslezingen aanvragen bij Literatuur Vlaanderen.
Hier lees je hoe dat moet.

Op zoek naar een activiteit voor je klas?

Verschillende cultuureducatieve organisaties werken activiteiten uit voor komende Jeugdboekenmaand. We bundelden dit aanbod in een handig overzicht.

Ook heel wat bibliotheken, auteurs en cultuurcentra organiseren tal van activiteiten speciaal voor scholen. CANON Cultuurcel maakte een mooi overzicht. Dankzij dynamoOPWEG maak je bovendien gratis gebruik van het aanbod van De Lijn om naar je culturele bestemming te gaan.

Archief lestips

Op KlasCement vind je alle lestips van de afgelopen jaren.