Jeugdboekenmaand 2024 heeft als thema 'Sport & spel'. Het worden weken van plezier maken en doorzetten, van verbeelden en sterk worden! Want spelen en bewegen zijn goed voor je. En wat is lezen anders dan gymnastiek voor je hoofd en je hart?

Sport is goed voor je en spelen is gezond. Bewegen en spelen is goed voor je lijf, en het ruimt je hoofd op. Het maakt je spieren soepel en je gedachten helder – of was het andersom?

Spelen gaat over nieuwsgierig zijn. Wie nieuwsgierig is, leert bij en wie bijleert, groeit. Spelen is groeien. Het is verbeelden, proberen en knoeien. Je krijgt er vuile handen en zere knieën van, maar meestal niks ergs. Spelen is doen alsof. En het goeie van nét echt is dat het niét echt is. Probeer maar.

Sporten en spelen is elkaar vooruit juichen, het is samen boeven vangen, het is met z’n allen de code kraken. Want iedereen weet: samen zijn we sterk! Tenzij je elkaar loopt te saboteren; valsspelen is ook een soort van spelen (maar dan minder leuk). Net zoals je in sommige wedstrijden je eigen grootste tegenstander bent.

Niet elk spel is een wedstrijd. Niet elke sport is luid. Niet alle bewegen gaat vooruit. Spelen is ook durven en kwetsbaar zijn. Sport is ook inspiratie, concentratie en heel erg veel geduld. Bewegen betekent ook steeds opnieuw proberen. Het is als een zwembad vol gevoel, waarin spanning en troost en lol en kalmte en ontlading en rust over elkaar heen duikelen.

Wil je mee dat zwembad in?

Je mag springen van de hoogste duikplank. Je mag ook langs het trapje.

Zonder plezier is er geen spel en geen sport. Je wil het lachen onderweg niet missen, al kost volhouden moeite. Terug naar start moeten, doet pijn. Kilometerslang tegen de wind fietsen, vreet al je spieren op. Maar je wil dit zo graag! Je kan dit! Je moet en zal weten hoe de eindmeet voelt.

Kom. We zijn klaar voor de start. Wie het hoogste aantal ogen gooit, gaat eerst. We hebben voor iedereen drinkbussen vol water en muëslirepen met stukjes chocola in. We hebben boeken in onze handen, verhalen onder onze snelbinders en atlassen in onze rugzakjes. Dit is Jeugdboekenmaand.

Sport is goed voor je en spelen is gezond – net zoals lezen! Van de meeste boeken krijg je niet meteen sterke spieren, maar ze zetten wel je hersenen en je gevoel in beweging.

Doe de oefening, speel het spel: waar kan je de woorden sporten | bewegen | spelen vervangen door lezen | boeken | verhalen?

Best vaak, toch?

MANIFEST VAN LEZEN, SPELEN EN BEWEGEN

  1. Alle lezen en bewegen is goed.
  2. Er is altijd een boek en een sport die bij je past.
  3. Lezen en bewegen maakt je hoofd helder.
  4. Lezen en bewegen kan veel moeite kosten.
  5. Lezen en bewegen gaat meestal beter als je er plezier aan beleeft.
  6. Lezen en spelen gaat allebei over nieuwsgierig zijn, over ontdekken en over avonturen beleven.
  7. In verhalen en sport schuilt een onzichtbare, universele taal die mensen samenbrengt.
  8. Lezen en bewegen kan antwoorden op moeilijke vragen geven.
  9. Lezen en sporten kan een spirituele ervaring zijn.
  10. Een boek uitlezen geeft net zo veel voldoening als bewegen en sporten.