Feest in Kessel-Lo op woensdagochtend 7 juni: Salaheddine, winnaar van de Jeugdboekenmaand-wedstrijd 2023, en zijn klasgenootjes werden verrast door peter Bill Barberis en meter Barbara Rottiers. Zij kwamen langs in de klas met cadeautjes, leuke activiteiten en veel enthousiasme!

De Kleine Prins

Een kwartier lezen. Zo start elke schooldag in de klas van Salaheddine uit Kessel-Lo. Geïnspireerd door boeken (en zijn mama) deed hij mee aan de wedstrijd van de Jeugdboekenmaand met een filmpje waarin hij De Olifantendief van Jane Kerr aanraadt. Om het in Salaheddines woorden te omschrijven: ‘Een ziek boek, echt niet normaal’. Mede door zijn aanstekelijk enthousiasme voor het boek werd hij gekroond tot winnaar van de Jeugdboekenmaand-wedstrijd.

Deze overwinning leverde Salaheddine, samen met zijn klas, een bezoekje op van peter Bill en meter Barbara. Ze werden met veel enthousiasme onthaald door de kinderen, die nog enthousiaster werden toen bleek dat Bill en Barbara ook cadeautjes mee hadden: boekenpakketten. Er waren pakketten voor Salaheddine zelf, maar ook voor de hele klas. In het eerste pakje dat Salaheddine kreeg zat zijn favoriete boek (maar niet heus): De Kleine Prins, een boek dat hij in zijn inzending omschrijft als ‘verschrikkelijk saai’. De teleurstelling was nog net niet te zien op zijn gezicht. Gelukkig hadden Bill en Barbara naast dit fopcadeautje ook andere boeken mee die wel een glimlach op het gezicht van onze winnaar toverden.

Peter Bill deelt cadeautjes uit aan de klas (de tekst gaat verder onder de afbeelding):

Één, twee, drie: giraf!

Nadat de cadeautjes uitgepakt en uitgedeeld waren, was het tijd voor de kinderen om in actie te schieten. Bij peter Bill leerde de kinderen improviseren aan de hand van, natuurlijk, boeken. Ook het improvisatiespel ‘één, twee, drie’, waarbij drie kinderen evenveel personages verzinnen die samen een verhaal vormen, kon niet ontbreken. De kinderen lieten hun fantasie de vrije loop, wat voor hilariteit ten top zorgde.

Terwijl Bill de kinderen inspireerde door middel van improvisatie, deed Barbara hetzelfde met verhalen. Als zelfbenoemde ‘avontuurlijke verhalenverteller in woord en beeld’ is zij namelijk de ideale persoon om de kinderen alles te vertellen over het leven als illustrator-schrijfster van documentaire-kinderboeken. De kinderen hingen aan haar lippen terwijl ze vertelde over Zarafa, de giraf die op de rug van een kameel, met een boot en te voet naar Parijs kwam. Ook verhalen over Astrid Lindgren, die zelfs op haar tachtigste nog in bomen klom en op rijdende trams sprong, deden de monden van de kinderen openvallen. Het bezoek van peter Bill en meter Barbara maakt indruk, dat is duidelijk.

Deze feestelijke voormiddag werd afgerond met een afsluitend woordje van Bill en Barbara, waarbij Salaheddine, aan wie dit alles te danken was, nogmaals bedankt werd met een luid applaus. Jeugdboekenmaand werd zo op een vrolijke, enthousiaste manier afgesloten. Nog snel een handtekening meepikken van de meter en peter, en dan was het tijd om naar huis te gaan. Of Salaheddine zijn nieuwe boek van De Kleine Prins zal lezen weten we niet, maar één ding is zeker: volgend jaar doet de hele klas mee met de Jeugdboekenmaand!

Bekijk meer sfeerbeelden van het klasbezoek van Bill en Barbara: